News

Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών – Ενημερωτικές ομιλίες σε σχολικές μονάδες

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ,

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Κ’ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών – Ενημερωτικές ομιλίες σε σχολικές μονάδες.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, για 2η συνεχή χρονιά, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, συμμετείχε στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (γνωστή και ως Eurobirdwatch 2014), μέσω ενημερωτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στην πλειονότητα τους, κατά την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (6/10-10/10-2014), σε σχολικές μονάδες Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Άρτας και Ιωαννίνων, από εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης.

Οι μαθητές, με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την οικολογική αξία της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου και συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν την οριοθέτηση και τις ζώνες προστασίας του, τις επιτρεπόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες, τη βιοποικιλότητα του, το νομικό καθεστώς που διέπει τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και βασικές έννοιες και όρους της οικολογίας και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε, επίσης, στην ορνιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου, καθώς και στα μεταναστευτικά είδη που φιλοξενούνται στην περιοχή -και όχι μόνο- καθώς και στο μακρινό ταξίδι τους προς τους τόπους διαχείμασης. Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκαν σχετικά παιχνίδια καθώς και διάφορες κατασκευές και χειροτεχνίες με περιβαλλοντικό περιεχόμενο για τα σχολεία Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν εννέα (9) ενημερωτικές ομιλίες σε ισάριθμα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου. Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Πραμάντων, Ράμιας, καθώς και του παραρτήματος αυτού Αγνάντων, Κυψέλης, Πλατανούσας, Βουργαρελίου, Αθαμανίου και Παλαιοκάτουνου. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Δ/νση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, επισκεφτήκαμε για τον ίδιο σκοπό και τα γυμνάσια 1ο Ανατολής και 7ο Ιωαννίνων, καθώς και τα γυμνάσια Κουτσελιού, Μπιζανίου και Πεδινής Π.Ε. Ιωαννίνων, στοχεύοντας στην περιβαλλοντική εν γένει ευαισθητοποίηση περισσότερων βαθμίδων εκπαίδευσης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους Διευθυντές των παραπάνω σχολείων εκτιμώντας ότι ο συνολικός αριθμός μαθητών που συμμετείχε στις ομιλίες ανέρχεται περίπου στους 320 και οι συνοδοί τους εκπαιδευτικοί στους 25 και να δεσμευτούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενημερώσεις, ώστε να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι μαθητές το Εθνικό Πάρκο και τη σπουδαιότητα του.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ. για επικοινωνία: 2651043663 (Βασ. Καλτσούνη)

 

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.