News

Η «χάρμα οφθαλμών» και «πηγή γνώσης» έκθεση φωτογραφίας του Φ.Δ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου με θέμα «Τζουμέρκα – Περιστέρι: Δημιουργήματα της Φύσης και του Ανθρώπου».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, 31/3/2014 μαζί με την απονομή των βραβείων για τις τέσσερις (4) καλύτερες φωτογραφίες του Ά Διαγωνισμού Φωτογραφίας και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 4/4/2014.

Στα εγκαίνια της έκθεσης και στην απονομή των βραβείων παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κος Αλ. Καχριμάνης, ο κος Χρήστος Χασάνης, Πρόεδρος του Φ.Δ., ο κος Ιωάννης Καραμπίνας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.,ο κος Αθαν. Μπαζούκας, Γραμματέας του Δ.Σ., οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ν. Ανατολιωτάκης και Ι.Κατέρης (μέλος Δ.Σ.) και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, κος Χρ. Χασιάκος (μέλος Δ.Σ.), καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στο Φορέα με πρωτεργάτισσα τη Χρυσάνθη Ζέρβα, η οποία με ζήλο, ευαισθησία και αγάπη συνέδραμε «τα μάλα» για να σταθεί και να υλοποιηθεί η όλη εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεναγήθηκαν πάνω από 400 επισκέπτες και οι εντυπώσεις αρκετών από αυτούς, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο εντυπώσεων, απεικονίζουν ανάγλυφα τα συναισθήματα ικανοποίησης, τόσο για την άρτια οργανωμένη έκθεση, όσο και για τα μεγαλόπρεπα μνημεία της Φύσης και της Κτίσης, με τα οποία είναι σπαρμένη η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε αποσπάσματα από το βιβλίο εντυπώσεων

«…Τα κομψοτεχνήματα που φιλοτέχνησε απλόχερα η Πρωτομαστόρισσα Φύση και τα αριστουργήματα που σμίλεψαν οι κοσμοχτίστες τζουμερκιώτες μαστόροι σμίγουν αρμονικά, σε ένα ταιριασμένο πάντρεμα, μέσα σε ένα αυθεντικό παραδοσιακό περιβάλλον, που απαθανατίζουν οι «κλέφτες του χρόνου», οι καλλιτέχνες φωτογράφοι. Φυσικά και ανθρώπινα δημιουργήματα που θα αφήσουν ανεξίτηλα ίχνη στη μνήμη μας….» Αθανάσιος Γ. Μπαζούκας, Αντιπρόεδρος της Ιστορικής κι Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ένας “ παθιασμένος” Τζουμερκιώτης).

«…Ανεξερεύνητα Τζουμέρκα, μια ανεξάντλητη ομορφιά που μας καθηλώνει. Σας ευχαριστούμε για την έκθεση!..» Ελένη Βήρου,  Ειδική Σύμβουλος Περιφερειάρχη Ηπείρου.

«…Αξιέπαινη η προσπάθεια! Εύχομαι να συνεχιστεί η προσπάθειά σας, ώστε και εθελοντικά να γίνει παράδειγμα προς μίμηση από άλλους φορείς….» Χρόνης Καλτσούνης, Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγράμματος, Περιβάλλοντος και Υποδομών Περιφέρειας Ηπείρου

«…..Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Είναι μια καταπληκτική δουλειά. Είναι αυτή η έκθεση το ξεκίνημα για την ανάδειξη και προβολή, της γνήσιας και παραδοσιακής ομορφιάς του τόπου μας. …» Χρήστος Πρέντζας, Δάσκαλος.

«..Ο φακός αποτυπώνει … και εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε, να εκτιμούμε, να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε τους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της πατρίδας μας. Θερμά συγχαρητήρια!!! …» Απ. Κατσίκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«…Ο φυσικός πλούτος των Τζουμέρκων είναι έτσι κι αλλιώς μοναδικός. Η ανάδειξη του ήταν ένα χρέος γενεών και εσείς με έναν μοναδικό κι απλό τρόπο του δώσατε την αίγλη που του αξίζει, υπάρχουν κι άλλα εξίσου όμορφα δημιουργήματα της φύσης και των φυσιολατρών προγόνων μας που πρέπει και οφείλετε ν΄ αναδείξετε, το ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ! Θερμά συγχαρητήρια…» Σπυρ. Κουκουθάκης.

Επίσης, φιλοδοξία της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η έκθεση να λειτουργήσει στην πόλη της Άρτας, των Τρικάλων και όχι μόνο.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι στήριξαν την προσπάθειά μας και συνέβαλαν στην ευόδωση των στόχων μας, που ήταν η προβολή των ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς τοπίων και των μνημείων της λαϊκής αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομίας του Εθνικού Πάρκου, αλλά και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία αυτού.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

 Χρήστος Χασάνης

       Ιωάννης Καραμπίνας

           Αθανάσιος Μπαζούκας

Χαρίκλεια Μπίσα

Χρυσάνθη Ζέρβα

 


		
		

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.