Δραστηριότητες

Η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου είναι ιδανικός προορισμός για να χαλαρώσετε, να αφεθείτε στην περιπέτεια και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σχετικά με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Η άγρια ομορφιά του τοπίου εμπνέει σεβασμό σε κάθε επισκέπτη! Συμβάλλετε και σεις στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας όλων των μοναδικών  χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου.

Στο Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου, καθορίζονται οι θέσεις όπου οι  διάφορες δραστηριότητες αναψυχής μπορούν να λάβουν χώρα. Έτσι παράλληλα με την διασκέδαση διατηρείται αναλλοίωτο και το φυσικό περιβάλλον!

  • Rafting ή καγιάκ στα ποτάμια του Εθνικού Πάρκου

Άραχθος: Ο ποταμός Άραχθος είναι το πιο δημοφιλές ποτάμι στην Ελλάδα για ράφτινγκ. Είναι πλωτό σχεδόν όλο το χρόνο. Οι διαδρομές μέσα στο φαράγγι και στο κάτω τμήμα του Αράχθου κόβουν την ανάσα. Οι διαδρομές που προτείνουμε για μύηση στο rafting είναι: Γέφυρα Πολιτσιάς – Γέφυρα Πλάκας,  Γέφυρα Τσιμόβου – Γέφυρα Πλάκας.  Η διαδρομή στον Καλαρρύτικο (παραπόταμος του Αράχθου) προτείνεται για τους πιο έμπειρους στο rafting.

Ασπροπόταμος: Ο ποταμός Ασπροπόταμος είναι επίσης πλωτός και το καταπράσινο τοπίο είναι μαγευτικό. Η διαδρομή ξεκινάει από τη θέση «Τρία ποτάμια» δίπλα από το Κέντρο πληροφόρησης και καταλήγει στη Γέφυρα Αλεξίου.

  • Canyoning – Διάσχιση φαραγγιών

Στα Τζουμέρκα και στο Λάκμο το άφθονο νερό, η μορφολογία των  πετρωμάτων, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, οι πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί,  διαμορφώνουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον, κατάλληλο για δραστηριότητες διάσχισης φαραγγιών!

 Η διάσχιση των φαραγγιών έχει διαδοθεί περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες και συνδυάζει την ορειβασία, την αναρρίχηση, την σπηλαιολογία, την κολύμβηση αλλά και γνώσεις για τη γεωλογία την οικολογία, τη βιολογία κ.λπ.

Οι καταβάσεις στο φαράγγι κάτω από το Πετροβούνι, στις πηγές της Κλίφκης, στο φαράγγι του Κοροβέσου στους επιβλητικούς καταρράκτες στο Ματσούκι και στην Ανατολική, ικανοποιούν ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς λάτρεις του canyoning!

  • Ορειβασία – Πεζοπορία

Υπάρχουν Άπειρες …!!!  διαδρομές με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας!  Τα Τζουμέρκα είναι μία παρθένα και σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή με εντυπωσιακά τοπία, ορμητικά ποτάμια, καταρράκτες, κατάφυτα φαράγγια και παραδοσιακά χωριά.

Στο Λάκμο τα μονοπάτια είναι σπαρμένα με αρωματικά φυτά και βότανα όπως η ρίγανη,  η μέντα, το θυμάρι, το τσάι, και ανακαλύψτε την πλούσια άγρια πανίδα, όπως τα πουλιά και τις πεταλούδες.

Βέβαια εκτός από τις διαδρομές με πανοραμική θέα στο Λάκμο και στα Τζουμέρκα και οι περιπατητικές διαδρομές στη χαράδρα του Αράχθου οδηγούν σε τοπία που «κόβουν» πραγματικά την ανάσα.

Επειδή, ορισμένα μονοπάτια βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές και η σήμανση μπορεί να έχει καταστραφεί, μεριμνήστε να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλειά σας.

  • Ποδηλασία βουνού

Πρόκληση για όσους διατηρούν καλή φυσική κατάσταση αποτελεί η ανακάλυψη της μεγάλης ορεινής περιοχής των Τζουμέρκων με το ποδήλατό!.

  • Ιππασία

Για να απολαύσετε τις βόλτες σας και παράλληλα να απολαύσετε την επαφή ενός αξιολάτρευτου ζώο όπως το άλογο, διαλέξτε να κάνετε την ιππασία στα Λάζαινα ή στον Άραχθο.

  • Αναρρίχηση

Υπάρχουν αρκετές θέσεις που οι  έμπειροι ορειβάτες μπορούν αναρριχηθούν σε όλα τα βουνά στο Εθνικό Πάρκο.

  • Χιονοδρομικά κέντρα

Κατά τη χειμερινή περίοδο λειτουργεί πάρκο χειμερινών δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα  και σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους ορειβατικούς συλλόγους και σε υπεύθυνους και έμπειρους παρόχους.

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.